ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΡΥΖΗΣ : ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

 
Παρουσιάζουμε σήμερα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ακρόπολις», την επομένη της αυτοκτονίας του Κορυζή, 

Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΊΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ ΑΛ. ΚΟΡΥΖΉ, ΜΕΤΆ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΊΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΎ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ
Παρασκευή, 18 Απριλίου του 1941. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξανδρος Κορυζής αυτοκτονεί, προκειμένου να μη βρεθεί στη θέση να παραδώσει τη χώρα στους Γερμανούς, που βρίσκονταν κυριολεκτικά έξω από την Αθήνα και την οποία κατέλαβαν μερικές μέρες αργότερα. Προηγουμένως, στις 6 Απριλίου, ο Κορυζής είχε αρνηθεί την παράδοση της χώρας στις δυνάμεις του Χίτλερ.
Εκείνη τη Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου 1941 συγκλήθηκε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» (όπου ήταν η προσωρινή έδρα της ελληνικής κυβέρνησης) για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Στη συνεδρίαση ήταν παρών και ο μονάρχης Γεώργιος. Ο Κορυζής προσφέρθηκε να παραιτηθεί παρά να παραδώσει τη χώρα και είχε μια έντονη συζήτηση με τον Γεώργιο. Ξαφνικά σηκώθηκε και αποχώρησε από τη σύσκεψη, αφού πρώτα φίλησε το χέρι του μονάρχη. Κατευθύνθηκε στο σπίτι του, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, και κλείστηκε στο γραφείο του.
Λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασε στο σπίτι του ο διάδοχος Παύλος με εντολή του πατέρα του, ο οποίος είχε αντιληφθεί την παράξενη συμπεριφορά του. Δεν πρόλαβε να χαιρετίσει τη σύζυγό του στο κατώφλι του σπιτιού του και ακούστηκε ο πυροβολισμός του τέλους. Ο Αλέξανδρος Κορυζής είχε αυτοκτονήσει με δύο σφαίρες στην καρδιά, σε ηλικία 56 ετών.
Ο Αλέξανδρος Γ. Κοριζής ή Κορυζής (Πόρος1885 – Αθήνα18 Απριλίου 1941) ήταν Έλληνας νομικός, οικονομολόγος και πρωθυπουργός της χώρας για μόνο 80 ημέρες, από τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά μέχρι και την 12η ημέρα από της γερμανικής εισβολής.



 .

Εκεινη την ημέρα, η Ελλάδα ζούσε όμως και μία άλλη απώλεια: έχανε, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τον δεύτερο πρωθυπουργό της. Πρώτα, ο Ιωάννης Μεταξάς είχε πεθάνει υπό - ακόμα και σήμερα – αδιευκρίνιστες ουσιαστικά συνθήκες. Για εκείνον τον ξαφνικό θάνατο ουδέποτε υπήρξαν αληθινά επαρκείς απαντήσεις.

 

Οι φήμες οργίασαν και το ζήτημα έμεινε να πλανάται επί δεκαετίες ως ένα μέγα ιστορικό ερώτημα στη χώρα με πλήθος ερμηνείες που σχετίστηκαν ακόμα και με τις απόρρητες διπλωματικές προσπάθειες του Μεταξά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα δεύτερο πόλεμο, αυτή τη φορά με τη Γερμανία και με τις σχετικές μυστικές επαφές αντιπροσώπων της ελληνικής με τη γερμανική κυβέρνηση επί ελβετικού εδάφους. Πάντως, τίποτα ποτέ δεν αποδείχθηκε.

 

Τη θέση του Μεταξά είχε καταλάβει ο Αλέξανδρος Κορυζής. Τραπεζίτης καριέρας, ο πρώτος πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας, άνθρωπος με πολλά χαρίσματα, ο Κορυζής είχε μεταξύ άλλων πολεμήσει και στους Βαλκανικούς Πολέμους.

 

Βρέθηκε στη θέση του πρωθυπουργού στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της, την ώρα που ήταν βέβαιο ότι έπειτα από μήνες ενός πρωτοφανούς νικηφόρου έπους ερχόταν πια το τέλος, καθώς η Ελλάδα ήταν τότε η μόνη χώρα του κόσμου που πολεμούσε μόνη και τους δύο ισχυρούς ευρωπαίους εταίρους του Αξονα.

 

Ο Κορυζής είχε επαναλάβει στις 6 Απριλίου το «Όχι» του Μεταξά, αυτή τη φορά, προς τους Γερμανούς, όταν ο πρέσβης τους στην Αθήνα ανακοίνωσε στην κυβέρνηση το δεύτερο τελεσίγραφο πολέμου…

 

Η χώρα δίνει ακόμα τη μάχη της, έστω κι αν γνωρίζει το τέλος: από τον βασιλιά Γεώργιο μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, ουδείς έχει εγκαταλείψει τον εθνικό αγώνα. Υπό συνθήκες που επίσης δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί ακόμα και σήμερα, ο Κορυζής δίνει ο ίδιος τέλος στη ζωή του: σαν σήμερα, στις 18 Απριλίου, πυροβολεί τον εαυτό του στο γραφείο του σπιτιού του.

 

Ανάμεσα στις επίσης πολλές ερμηνείες που συνόδευσαν το θάνατο του ευπατρίδη πρωθυπουργού, περιλαμβάνεται και εκείνη σύμφωνα με την οποία ο ίδιος έκρινε πώς η απόσυρση των βρετανικών στρατευμάτων σήμαινε ότι δεν υπήρχε πλέον καμία ελπίδα για τη χώρα: οι Αγγλοι, που έδιναν και εκείνοι μια μάχη ζωής και θανάτου για τη χώρα τους, έφευγαν για να ρίξουν δυνάμεις σε άλλα μέτωπα και χανόταν κάθε ελπίδα να μετατραπεί ο ελλαδικός χώρος σε κεντρικό πεδίο σύγκρουσης του ελεύθερου κόσμου με τον Αξονα.

 

Η πιο πιθανή εξήγηση εκείνης της ξαφνικής αυτοκτονίας, ήταν ότι ο Κορυζής δεν άντεξε να είναι ο άνθρωπος που θα παραδώσει την Ελλάδα στους Γερμανούς. Και, έτσι, προτίμησε να θέσει τέλος στη ζωή του…

Φωτογραφία από την κηδεία του, στις 19 Απριλίου, που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Πρωία», στις 20 Απριλίου. Φυσικά εκείνες τις ημέρες οι εφημερίδες δεν έγραψαν ούτε τον τρόπο, ούτε το λόγο του θανάτου του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Έκαναν απλώς λόγο για «αιφνίδιο θάνατο».

 


 

 
    
 
 

Σχόλια

(Εδώ Κλίκ)*** Επιλέξτε αναρτήσεις ανά Εβδομάδα*** (κλίκ εδώ)

Εμφάνιση περισσότερων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ.......!!!!! ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ.....!!!!!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΑΪ TV ΣΤΟ Ε.Σ.Ρ. ΓΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΩΣ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ,,,????

Το Πεκίνο «αδειάζει» τον αεροπορικό χώρο στα Στενά- Συγκεντρώνονται δυνάμεις Ακυρώνει ή αναπροσαρμόζει πτήσεις στην περιοχή των Στενών της Ταϊβάν

Μ.Ζαχάροβα: «Εξαφανίστηκε Αμερικανός δημοσιογράφος στο Χάρκοβο επειδή αποκάλυπτε τις ωμότητες των Ουκρανών νεοναζί»

ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ" ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ....!!!!!

Αποφασισμένοι πλέον οί Ρώσοι νά ισοπεδώσουν όλες τίς Στρατιωτικές Υποδομές τών Ουκρανών

Στέλνουν ¨οπλα( βίντεο) στό Ουκρανικό καθεστώς μέσω"πολιτικών πτήσεων".....!!!!!

Επιστροφή