Έλληνες κατοικούν σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Μασσαλία της Γαλλίας από αρχαιοτάτων χρόνων, φωνάζοντας από εκεί πως ο Ελληνισμός είναι παντού!
«Γύρω στο 600 π.Χ οι Έλληνες ναυτικοί που ήρθανε από την Φώκαια της Μικράς Ασίας ίδρυσαν την Μασσαλία και ακτινοβόλησαν τον πολιτισμό στη Δύση».
Επιγραφή των Γάλλων στην πόλη της Μασσαλίας
Οι κάτοικοι της Φωκαίας στην Μ.Ασία (αποικία Αθηναίων και άλλων από την Φωκίδα που ιδρύθηκε περίπου το 800 π.Χ.) δέχονταν τις περσικές επιθέσεις και μην μπορώντας να τις αντιμετωπίσουν αφού και οι δύο μητροπόλεις δεν έστελναν βοήθεια, αναγκάστηκαν να φύγουν και να πάνε στην τότε Γαλατία (Γαλλία) και να ιδρύσουν την Μασσαλία.
Μαρτυρίες σχετικά παραδίδουν ο Αριστοτέλης, ο Ιουστίνος,, ο Πλούταρχος και ο Πέραμος.
Ο Ηρόδοτος στο Α.63 μας λέει «Οι δε Φωκαείς ούτοι, ναυτηλίηση μακρήσι πρώτοι Ελλήνων εχρήσαντο, και την τε Αδρίην, και την Τυρσήνη και την Ιβηρίαν και τον Ταρτησσόν ούτοι εισί οι καταδέξαντες».
Χρησιμοποιώντας την ως βάση ξεκίνησαν το εμπόριο αλλά και την ίδρυση άλλων αποικιών φτάνοντας μέχρι και την Ιβηρία.
Οι Γαλάτες βέβαια αντιστάθηκαν στην αρχή, αλλά ως πρωτόγονοι που ήταν δεν μπόρεσαν να νικήσουν τους οργανωμένους Έλληνες και έτσι υποχώρησαν, αφού κιόλας διαπίστωσαν ότι οι Έλληνες δεν είχαν κατακτητικές διαθέσεις.
Η Μασσαλία λοιπόν ακμάζει και ιδρύει και άλλες αποικίες , μερικές από τις οποίες είναι οι: Ολιβία, Ροδανουσία, Θηλίνη, Κιθαριστής, Νίκαια (Nice), Αντίπολις, Ταυρέντιον, Ηράκλεια (Κακκαβαρία, Κακκάβη=πέρδικα), Ολβία (Κάννες), Αθηνόπολη (Θεούλη), Κοδάροσις.
Η Μασσαλία, πέρα από την εγκαθίδρυση της κυριαρχίας της , ήθελε να εξερευνήσει και να ανακαλύψει νέους θαλάσσιους δρόμους προς βορρά και νότο.
Για τον λόγο αυτό στέλνουν τον Ευθυμένη για να εξερευνήσει τις δυτικές ακτές της Λιβύης και τον Πυθέα να κάνει το ίδιο για τις βόρειες και δυτικές ακτές της Ευρώπης.
Το ταξίδι του διήρκησε πέντε χρόνια περίπου (348-343 π.Χ.) και έφθασε ως την Γροιλανδία και το Βόρειο Πόλο. Παράλληλα έκανε γεωγραφικές και αστρονομικές παρατηρήσεις και σχεδίασε με μεγάλη ακρίβεια χάρτες.
Οι μετακινήσεις των Ιώνων προς την περιοχή της Μασσαλίας, οι οποίοι εύλογα ήταν φορείς ενός σημαντικού πολιτισμού των τεχνών και των επιστημών, συνέβαλλαν αποφασιστικά στην διαμόρφωση του συστήματος διοίκησης και πολιτικής οργάνωσης της περιοχής. Το δίκαιο και οι νόμοι ακολουθούσαν το ιωνικό πρότυπο.
Υπήρχε η Βουλή των εξακοσίων Τιμούχων , η οποία συγκυβερνούσε την επικράτεια μα την βοήθεια του εκτελεστικού σώματος των δεκαπέντε Εκτελεστών.
Τα Ελληνικά γράμματα διαδόθηκαν γρήγορα στην περιοχή και το εύχαρες της Μεσογείου βοήθησε στην άνθιση των τεχνών.
Η πόλη Κιθαριστής έλαβε το όνομα από την αγάπη των κατοίκων για την μουσική και για την δεξιοτεχνία τους στο παίξιμο της κιθάρας.
Η Ελληνική γλώσσα διείσδυσε στην δημόσια διοίκηση και στις εμπορικές συναλλαγές, όπως καταμαρτυρά η αρχαιολογική σκαπάνη αναδεικνύοντας καθημερινά πάμπολλες ελληνικές επιγραφές.
Οι Έλληνες ζουν στην Μασσαλία ακόμα και σήμερα, διατρανώνοντας περήφανα την καταγωγή τους και στέλνουν μήνυμα σε όλον τον πλανήτη πως οι Έλληνες είναι πολύ περισσότεροι από όσους καταγράφει το υπουργείο Εξωτερικών.
==========================================================================
Οι οπαδοί της Μαρσέιγ σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα κυματίζουν την Ελληνική σημαία στο γήπεδο. Στον αγώνα του Europa League με την τουρκική Φενέρμπαχτσε οι Τούρκοι οπαδοί μόλις αντίκρυσαν την Ελληνική σημαία εξαγριώθηκαν και άρχισαν να σπάνε καρέκλες, να φωνάζουν υβριστικά συνθήματα και να πετούν αντικείμενα κατά των φιλάθλων της Μασσαλίας.
Tρείς μέρες μετά για το Γαλλικό Πρωτάθλημα κόντρα στην Λιλ οι οπαδοί της Μαρσέιγ, πιστοί στην Ελληνική τους καταγωγή , αντέταξαν μία τεράστια ανθρώπινη Ελληνική σημαία, που στο κέντρο απεικονιζόταν ο Πρωτέας..
Πιο κάτω ήταν γραμμένο σε ένα τεράστιο πανό το σύνθημα "NE RENIONS PAS L'ORIGINE DE NOTRE VILLE" «Εμείς δεν αρνούμαστε την (Ελληνική) καταγωγή της πόλης μας»
ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ, οι οπαδοί της Μαρσέιγ, υπενθύμισαν με αυτό τον τρόπο, τις Ελληνικές ρίζες της Μασσαλίας, που ιδρύθηκε από τους Φωκαείς το 600 π.Χ και ήταν η πρώτη ελληνική πόλη-κράτος στα σημερινά γαλλικά εδάφη. ( δείτε τό παρακάτω βίντεο)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Οι Μασσαλιώτες, κάτοικοι της σημαντικότερης πόλης της Γαλλίας δεν ξεχνούν την πατρίδα τους την Ελλάδα. Το 634π.Χ. Έλληνες από τη Φώκαια της Ιωνίας, βροειοδυτικά της Σμύρνης, έκτισαν τη Μασσαλία.
Έκτοτε οι Φωκαείς σε κάθε τους νίκη έκαναν πλούσια αφιερώματα στο ιερό της μητρόπολής τους, που βρίσκονταν στους Δελφούς. Σήμερα 2.500 χρόνια μετά ο θησαυρός τους που φυλάσσεται στο Μουσείο των Δελφών θα μεταφερθεί στην Γαλλία για να παρουσιαστεί σε έκθεση που θα γίνει, μιας και η Μασσαλία κηρύχθηκε πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης για το 2013.
========================================================================
ανάρτηση επεξεργασία Κων/νος Κ.
ΤηΛεΓρΑφΟς = Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
========================================================================
Σχόλια