Οι Γκαγκαούζιοι στέλνουν «σήμα» στη Μόσχα - Η στρατηγική θέση της περιοχής δίπλα στην Οδησσό
Η Γκαγκαουζία(αυτόνομοι μέσα στό έδαφος τής Μολδαβίας) συνορεύει μέ τήν Ουκρανία,καί είναι δίπλα από τήν Οδησσό. |
Η Μολδαβία εκτός τής Υπερδνειστερίας,πού είναι Ρωσόφωνος πληθυσμός,έχει στό έδαφος της καί τούς Γκαγκαούζιους Τουρκόφωνους αλλά Ορθόδοξους Χριστιανούς. Αυτό προέκυψε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,γιά νά γλυτώσουν αυτοί οί Λαοί από τό "χαράτσι" τών Τούρκων.
`Οσοι αποδέχονταν τήν Τουρκική γλώσσα γλύτωναν τούς αβάσταχτους φόρους τών Οθωνανών,καί έτσι πολλοί λαοί(ομάδες) τής Βαλκανικής υοθέτησαν τήν Τουρκική διάλεκτο,αλλά όχι τήν Θρησκεία. Οί περισσότεροι είναι Ελληνικής καταγωγής,καί ΦιλοΡώσοι...!!!
Στήν Ελλάδα έχουμε αρκετά Χωριά μέ Γκαγκαούζιους
Γκαγκαούζοι της Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Οι επιδρομές των Οθωμανών και αργότερα των Κιρκάσιων συνεχίστηκαν με μοναδικό σκοπό να τους αλλάξουν τη θρησκευτική πίστη. Η αντίσταση των Γκαγκαούζηδων περιγράφεται στο «Αι εν τη κωμοπόλει Καβάρνη και τοις πέριξ ελληνικοίς χωρίοις υπό των Κιρκασίων σφαγαί», έπος που γράφτηκε από τον Δ.Κ. Κραχτόγλου το 1878. Αργότερα συμμετείχαν στους Ρωσοτουρκικούς πολέμους στο πλευρό των Ρώσων. Για το λόγο αυτό κυνηγήθηκαν από τους Οθωμανούς και διασκορπίστηκαν στη Βουλγαρία (Πάζαρτζικ, Γιάμπολ) και στην Ανατολική Θράκη, στην περιοχή Χάψας-Αδριανούπολη, όπου εγκαταστάθηκαν σε 15 χωριά. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός των Γκαγκαούζηδων εγκαταστάθηκε στη Βεσσαραβία, στην σημερινή Νότια Μολδαβία.
Κατά την απελευθέρωση της Ανατολικής Θράκης από τον ελληνικό στρατό το 1919 συγκρότησαν το πρώτο σύνταγμα του ελληνικού στρατού με 700 άνδρες και σύμφωνα με τον Γενικό Διοικητή της Θράκης Γεραγά διακρίθηκαν για την ανδρεία τους. Με τη συνθήκη της Λωζάνης θεωρήθηκαν από τους Τούρκους ανταλλάξιμοι και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να εγκατασταθούν στην επαρχία Ορεστιάδας και Διδυμότειχου σε 21 χωριά. Ο κύριος όγκος τους είναι εγκαταστημένος στα χωριά: Οινόη, Σαγήνη, Κλεισώ, Αμμόβουνο, Θούριο, Λεπτή, Κέραμος, Καναδάς, κλπ.
Δείτε φωτο από εκδηλώσεις στήν Γκακγαουζία τής Μολδαβίας,από τήν 25 Μαρτίου,από σχολεία,από Εκκλησίεςκ.α.
Στόν παρακάτω χάρτη βλέπουμε τήν Μολδαβία,δεξιά ή καφέ λωρίδα είναι ή Υπερδνειστερία (καί ή σημαία της), καί στό κάτω σημείο τ'α καφέ τετράγωνα ή περιοχή τής Γκαγκαουζίας ( καί ή σημαία τους)
Τό πρόβλημα της Μολδαβίας δεν είναι μόνο η Υπερδνειστερία αλλά και η Γκαγκαουζία των τουρκόφωνων Ορθοδόξων που θέλουν από την δεκαετία του ’90 να ενωθούν με την Ρωσική Ομοσπονδία. Κατά την απελευθέρωση της Ανατολικής Θράκης από τον ελληνικό στρατό το 1919 συγκρότησαν το πρώτο σύνταγμα του ελληνικού στρατού με 700 άνδρες και σύμφωνα με τον Γενικό Διοικητή της Θράκης Γεραγά διακρίθηκαν για την ανδρεία τους.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι στο έδαφος της Γκαγκαουζίας «επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκευή, αποθήκευση και χρήση των συμβόλων της Μεγάλης Νίκης στις 9 Μαΐου 1945 – κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, κόκκινες σημαίες της Νίκης.
Σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία, το έγγραφο έπρεπε να εγκριθεί από την bashkan (επικεφαλής) της αυτονομίας, Ειρήνη Βλάχ. Και σήμερα η Βλαχ υπέγραψε τον νόμο.
“Η επικεφαλής της Γκαγκαουζίας Ειρήνη Βλάχ υπέγραψε το νόμο “Σχετικά με τη χρήση των συμβόλων της Νίκης στο έδαφος της Γκαγκαουζίας”, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της διοίκησης των Γκαγκαούζων.
Εν ολίγοις οι Γκαγκαούζιοι στέλνουν μήνυμα ενότητας στην Μόσχα ενώ συντάσσονται μαζί της σε μία κρίσιμη περίοδο.
Η ανακήρυξη της αυτονομίας της Γκαγκαουζίας το 1994 έγινε κατόπιν αντιπαράθεσης με το Κισινάου το οποίο ήθελε να αποφύγει έναν νέο πόλεμο τύπου Υπερδνειστερίας.
Μία δεύτερη σύγκρουση ήταν κάτι πολύ δύσκολο για να το διαχειριστεί η Μολδαβία, ένα κράτος το οποίο δεν θεωρείται και δεν είναι ιδιαίτερε ισχυρό.
Να σημειωθεί ότι η περιοχή των Γκαγκαούζων συνορεύει με την επαρχία της Οδησσού.
Στην πραγματικότητα είναι μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους με πληθυσμός εξολοκλήρου φίλα προσκείμενο προς την Μόσχα.
(Οι Γκαγκαούζιοι είχαν επιλέξει να δώσουν την γλώσσα τους επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να γλιτώσουν τους σουλτανικούς βαρύτατους φόρους.
Εκείνα τα χρόνια όποιος έδινε γλώσσα ή θρήσκευμα απαλάσσονταν από τους φόρους.
Οι Γκαγκαούζιοι κράτησαν την θρησκεία.)
Σχόλια