Μετά τήν διάλυση τού Ανατολικού μπλόκ,σχηματίστηκαν τά Νέα αυτόνομα κράτη,αλλά σέ πολλές περιοχές οί πληθυσμοί ήταν διαφορετικοί,καί είχαν άλλη άποψη γιά τά σύνορα,καί τήν αυτοδιάθεση τους.
ΚΡΙΜΑΙΑ
Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, (Ρωσικά: Автономная Республика Крым; Ουκρανικά: Автономна Республіка Крим, Avtonomna Respublika Krym; Κριμαϊκά Ταταρικά: Qırım Muhtar Cumhuriyeti) είναι το νόμιμο πολίτευμα της Κριμαίας που αναγνωρίζεται από την Ουκρανία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Χερσονήσου της Κριμαίας, μιας χερσονήσου στο βόρειο μέρος της Μαύρης Θάλασσας. Η πόλη της Σεβαστούπολης είναι μέρος της χερσονήσου και της ομοσπονδιακής περιφέρειας, όμως δεν αποτελεί μέρος της δημοκρατίας.
Από τόν 18ο αιώνα καί έπειτα η περιοχή αποτέλεσε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και μετέπειτα της της ΣοβιετικήςΈνωσης.
Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ναζιστική Γερμανία απέκτησε τον έλεγχο των εδαφών για ένα σύντομο διάστημα, μέχρι να επανέλθει ξανά ο έλεγχός τους στα χέρια των Σοβιετικών. Από το 1991 με την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας η Κριμαία αποτελεί μέρος της ως αυτόνομη δημοκρατία.
Στις 16 Μαρτίου του 2014 πραγματοποιήθηκε "δημοψήφισμα" όπου το 95,5% ψήφισε υπέρ, με τη συμμετοχή στο 82,17%, της σύνδεσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.[1] Το δημοψήφισμα αναγνώρισε η Ρωσία αλλά θεωρείται παράνομο από τη κυβέρνηση της Ουκρανίας, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.
Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία της Ουκρανίας. Όμως μετά το "δημοψήφισμα" της 16ης Μαρτίου 2014 η Ρωσία δημιούργησε την "Δημοκρατία της Κριμαίας" , συνεπώς στην Κριμαία υπάρχουν δύο καθεστώτα:αυτό πού αναγνωρίζουν οι Δυτικοί και το Ρώσικο. Πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της κυβέρνησης της Κριμαίας είναι η πόλη Συμφερόπολη, που τοποθετείται στο κέντρο της χερσονήσου. Η Κριμαϊκή χερσόνησος έχει έκταση 26.200 τετραγωνικά χλμ. και ο πληθυσμός της το 2007 ήταν 1.973.185. Σε αυτόν τον πληθυσμό δεν περιλαμβάνεται η έκταση και ο πληθυσμός της πόλης της Σεβαστούπολης, η οποία το 2007 είχε πληθυσμό 379.200 κατοίκους.
(Ο καθένας μπορεί νά βγ'αλει τά συμπερασματά του)
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΣΚ
Στό ανατολικό τμήμα τής Ουκρανίας υπάρχουν οί Ρωσόφωνοι,οί οποίοι θέλουν τήν ανεξαρτησία τους από τήν Ουκρανία,καί πολλά χρόνια τώρα υπάρχει πολεμική σύγκρουση ,Ουκρανών Ρωσόφωνων αυτονομιστών.
`Οπως βλέπετε στόν χ'αρτη υπάρχει μιά λωρίδα μεταξύ τους,γιά τήρηση τών συμφωνιών καί τήν κατάπαυση τού πυρός,αλλά σχεδόν ποτέ δέν τηρούνται αυτές οί συμφωνίες.
ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Ήταν Σεπτέμβριος 2014 όταν αποφασίστηκε η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Η λήξη του πολέμου στην περιοχή του Ντόνμπας, επιχειρήθηκε να επισφραγιστεί από τη Συμφωνία του Μινσκ μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΟΑΣΕ, με τη μεσολάβηση των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας. Έτσι προέκυψε το αποκαλούμενο "Σχέδιο Νορμανδίας" που και σήμερα διαδραματίζει ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία.
Οι επικεφαλής των αυτοανακηρυχθέντων λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR) όμως, δεν αναγνώρισαν τη Συμφωνία, που ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Οι σφοδρές μάχες στο Ντόνμπας μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, συνεχίστηκαν. Οι Ουκρανοί είχαν μεγάλες απώλειες.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2015 έπειτα από συνομιλίες που διήρκησαν 16 ώρες, υπεγράφη η Συμφωνία Μινσκ ΙΙ που συμφωνήθηκε ότι θα αποτελεί εφεξής βάση για οποιαδήποτε μελλοντική επίλυση συγκρούσεων ή διενέξεων. Ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής διεκδικεί ακόμα ρόλο κυρίαρχου του παιχνιδιού. Δεν είναι άλλος από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.Οι συνομιλίες έγιναν τότε μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Μια από τις βασικές προσθήκες της Συμφωνίας Μινσκ ΙΙ είναι η απαγόρευση πτήσεων με μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη ζώνη ασφαλείας και η εμφάνιση βαρέως οπλισμού σε αυτή τη ζώνη συνολικά 30 χλμ (15 από κάθε πλευρά των ρωσοουκρανικών συνόρων).
ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Σχόλια