Προειδοποιεί να αλλάξει πορεία η αμερικανική πολιτική αλλιώς θα υπάρχει εποχή αντιπαράθεσης
Η κρίση στην Ουκρανία, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Le Yucheng σε ένα φόρουμ στο Πεκίνο το Σάββατο, «παρέχει έναν καθρέφτη για να παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ασία και τον Ινδο-Ειρηνικό».
Η περιοχή «αντιμετωπίζει δύο αντίθετες επιλογές: θα οικοδομήσουμε μια ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς συμμαχία για συνεργασία με αποτέλεσμα το win-win ή πάμε για μικρά κρατικά μπλοκ με βάση τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και την αντιπαράθεση;».
Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την επέκταση του ΝΑΤΟ για την πυροδότηση της κρίσης στην Ουκρανία. Η Κίνα, όπως και η Ινδία, απείχε από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που στοχεύουν τη Ρωσία.
Ωστόσο, το Πεκίνο έχει προχωρήσει παραπέρα κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την κρίση και ζητώντας να αντιμετωπιστούν οι «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» της Ρωσίας.
«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν είναι η λύση στο πρόβλημα»
Αν και υπήρξαν κάποιες ευρείες ομοιότητες στις απαντήσεις της Κίνας και της Ινδίας στην Ουκρανία – από την αποχή στον ΟΗΕ μέχρι την έκκληση για διπλωματία και την εστίαση στις εκκενώσεις των υπηκόων τους – μια εντυπωσιακή διαφορά ήταν ότι η Κίνα συνδέει τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με τις ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ασία.
Το Πεκίνο εναντιώνεται στις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες θεωρεί μονομερείς και χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας γίνονται ολοένα πιο εξωφρενικές», είπε ο κ. Λι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για θέματα ασφάλειας στο Πεκίνο, τονίζοντας πως απλοί ρώσοι πολίτες στερούνται ιδίως πόρους στο εξωτερικό «χωρίς κανένα λόγο».
«Η ιστορία έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι οι κυρώσεις δεν επιλύουν
προβλήματα. Οι κυρώσεις το μοναδικό που κάνουν είναι να πλήττουν απλούς ανθρώπους, έχουν αντίκτυπο στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και (…) επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομία».
Σχόλια