Πρίν από λίγα χρόνια η βρετανική εφημερίδα Mirror προσπάθησε να απαντήσει στην απορία που έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν για ένα «κενό» στη ζωή του Φιλίππου και της Ελισάβετ.
Το ερώτημα είναι «γιατί η βασίλισσα, που έχει ταξιδέψει στη μακρά βασιλική της θητεία σε 196 χώρες, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, πατρίδα του συζύγου της Φίλιππου;».
Για να δώσει απαντήσεις, εκλήθη ο ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία, Hugo Vickers, ο οποίος ανέφερε ότι ο «σνομπισμός» της Ελισάβετ προς την Ελλάδα έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα -μια κατάληξη που επηρέασε και τον Φίλιππο.Μικρασιατική καταστροφή |
«Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten», λέει ο ιστορικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του (πρίγκιπας Ανδρέας) και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή».
Ας πάρουμε τά γεγονότα από τήν αρχή.
Προήχθη αμέσως σε αντιστράτηγο τον Ιούλιο του 1921 πριν την εκστρατεία του Σαγγαρίου.
Ως αντιστράτηγος ήταν διοικητής του Β' Σώματος Στρατού, το οποίο έπρεπε να κινηθεί δια μέσου της Αλμυράς Ερήμου για την κατάληψη της Άγκυρας.
Οι άνδρες του έφτασαν στο σημείο να τον αποκαλούν στις μεταξύ τους συζητήσεις "καψοκαλύβα", λόγω της τακτικής του να διατάζει την πυρπόληση των αγροτικών κατοικιών των τούρκων χωρικών.
Πριν τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας έφυγε από την Μικρά Ασία και επέστρεψε στην Ελλάδα.
Πρίγκιπας Ανδρέας΄( τής Ελλάδος ) καί ή σύζυγος του Αλίκη de Battenberg . Αυτοί είναι οί γονείς τού Φίλιππου, καί πεθερικά τής Ελισσάβετ ( παππούδες τού Καρόλου ) |
Συνελήφθη και καταδικάστηκε ο πρίγκηπας Ανδρέας
Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την επανάσταση του Πλαστήρα με διαταγή του Πάγκαλου ο Πρίγκηπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Νοέμβριο του 1922 από τον συνταγματάρχη Χρήστο Λούφα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί στο στρατοδικείο. Είχε προηγηθεί η δίκη και η εκτέλεση των έξ.
Στιγμιότυπο από την δίκη του πρίγκιπα Ανδρέα από έκτακτο επαναστατικό δικαστήριο (στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής), στις 3 Δεκεμβρίου 1922: |
Στη δίκη που ακολούθησε ο πρίγκηπας Ανδρέας καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου το Σεπτέμβριο του 1921.
Η απόφαση όμως δεν εκτελέστηκε από την Επαναστατική Στρατιωτική Κυβέρνηση, λόγω μεσολάβησης της βρετανικής κυβέρνησης μέσω του Άγγλου πλοιάρχου Τάλμποτ.
Διαβάστε εδώ=ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ....ΙΩΒΗΛΑΙΟ
Σχόλια