Μόσχα: «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ένοπλη σύρραξη με το ΝΑΤΟ» «Πρώτος στόχος οί Αγγλοσάξονες καί τό Λονδίνο »
Δεν υποχωρεί η ένταση γύρω από τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ
«Τύμπανα πολέμου» από τη Μόσχα
«Η Μόσχα δεν έχει απειλήσει κανένα με χρήση πυρηνικών όπλων. Και η προσέγγισή μας με το ζήτημα είναι θεωρητική και πάνω στη βάση του δόγματος αποτροπής».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε επίσης την Παρασκευή τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαγόρευση που έχει επιβάλλει η Λιθουανία στην κυκλοφορία εμπορευμάτων από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνιν γκραντ, γεγονός που έχει αυξήσει τις ήδη υψηλές εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
«Η λεγόμενη «συλλογική Δύση», με τη ρητή οδηγία του Λευκού Οίκου, επέβαλε απαγόρευση στη σιδηροδρομική κυκλοφορία ενός ευρέος φάσματος εμπορευμάτων προς και από την περιοχή του Καλίνινγκραντ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Είπε ότι η κίνηση ήταν μέρος ενός σχεδίου «ολοένα και πιο εχθρικών ενεργειών από την αμερικανική πλευρά» προς τη Ρωσία.
Η Λιθουανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το περασμένο Σάββατο άρχισε να εμποδίζει την κυκλοφορία ρωσικών αγαθών που εμπίπτουν στις κυρώσεις της ΕΕ μετά την έναρξη ισχύος των νέων περιορισμών, κάτι που όμως για την Ρωσία συνιστά αιτία πολέμου.
Η Μόσχα επέκρινε την κίνηση, αποκαλώντας την «αποκλεισμό» και δεσμεύτηκε για σκληρή απάντηση.
Νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του ο πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν, Andrey Gurulyov, τόνισε πως ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» για την Ρωσία ενώ είπε πως η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα κτυπηθεί θα είναι αυτή της Βρετανίας.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Channel 1 της Ρωσίας τόνισε μεταξύ άλλων πως «το Λονδίνο θα είναι η πρώτη πόλη που θα βομβαρδιστεί σε περίπτωση 3ου Παγκοσμίου Πολέμου».
Μάλιστα πρόσθεσε πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε ο «αποκλεισμός» του Καλίνινγκραντ να οδηγήσει σε Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Θα καταστρέψουμε ολόκληρη την ομάδα των διαστημικών δορυφόρων του εχθρού κατά την πρώτη αεροπορική επιχείρηση», δήλωσε ο Gurulyov.
«Κανείς δεν θα νοιαστεί αν είναι Αμερικανοί ή Βρετανοί. Θα τους βλέπουμε όλους ως μέλη του ΝΑΤΟ», συνέχισε.
«Δεύτερον, θα μετριάσουμε ολόκληρο το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, παντού και 100% και τρίτον, σίγουρα δεν θα ξεκινήσουμε από τη Βαρσοβία, το Παρίσι ή το Βερολίνο. Το πρώτο πάντως που θα χτυπηθεί θα είναι το Λονδίνο», επεσήμανε ακόμη λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο θα συμβεί επειδή «είναι ξεκάθαρο ότι η απειλή για τον κόσμο προέρχεται από τους Αγγλοσάξονες».
Ρωσία – Κίνα: Κοινή άσκηση με βομβαρδιστικά κοντά στην Ιαπωνία – «Μήνυμα» στους δυτικούς
Ο υπουργός της Ιαπωνίας Νομπούο Κίσι χαρακτήρισε «προκλητικές» τις στρατιωτικές ασκήσεις, λόγω της διάσκεψης των 4 ηγετών και υπογράμμισε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει εκφράσει «μεγάλη ανησυχία» για τις πτήσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου της Ιαπωνίας.
«Δύο κινέζικα μαζί με δύο ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν κοινή πτήση στην Ανατολική Σινική θάλασσα», είπε ο Νομπούο Κισι – για να προσθέσει ότι στη συνέχεια, δύο άλλα κινεζικά μαζί με δύο ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν κοινή πτήση πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό». Με την κίνηση αυτή, η Κίνα, που έχει αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, έκανε ακόμα ένα βήμα «συμπαράταξης» με την Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορούσε τις ΗΠΑ για «σκόπιμη διαρροή» του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.
Παράλληλα, η Κίνα βοηθά την Ρωσία να αντιμετωπίσει τις Δυτικές κυρώσεις στο πετρέλαιό της , απορροφώντας – με έκπτωση – μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού. Οι ηγέτες της Quad εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Τόκιο.
Η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Σε αυτή μετείχαν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και κινεζικά αεριωθούμενα Xian H-6, διευκρίνισε η ρωσική πλευρά.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, σε ορισμένα στάδια της διαδρομής, τα πυραυλοφόρα συνοδεύονταν από F-2 της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας και F-15 της Ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
«Κατά τη διάρκεια των αποστολών τους, τα αεροσκάφη και των δύο χωρών ενήργησαν αυστηρά σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου. Δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις σε ξένο εναέριο χώρο» διευκρινίζει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Σχεδίου Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022 και δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών.
Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα κοινή αεροπορική περιπολία. Η περιπολία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας», πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Ανατολική Σινική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο ιστότοπό του.
Σχόλια