Ιδιαίτερης σημασίας ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους ηγέτες της Ένωσης, που στο Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας.
Οι ευρωβουλευτές, με ευρύτατη πλειοψηφία 631 ψήφων, υπερψήφισαν την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, υιοθετώντας τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.
Στο δρόμο προς τη Σύνοδο Κορυφής η Άγκυρα, παρότι συνεχίζει τις προκλήσεις, επιστρατεύει τεχνηέντως το υποτιθέμενο φιλοευρωπαϊκό της προφίλ προκειμένου ν` αποφύγει τις συνέπειες.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής. /Δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα και το περιθώριο χρόνου να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Δεν αξιοποίησε την προσφορά της Ευρώπης και δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
Συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις των στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης, με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να βάλλει κατά ΕΕ, Γερμανίας και Γαλλίας, για το συμβάν επιθεώρησης του τουρκικού πλοίου από γερμανική φρεγάτα, λέγοντας: «Προσπαθούν να συγκαλύψουν και να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και για να μην υποστούν τις συνέπειες από αυτό το περιστατικό, το οποίο δεν βασίζεται σε καμία νομική και θεσμική βάση».
Επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Συμμαχίας, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενημέρωσε για τη συμφωνία κοινής συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική και Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας: «Εμπεριέχεται στη συμφωνία αυτή πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Αποτελεί τεράστια διπλωματική επιτυχία που ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Όμως κατέστησα σαφές ότι η Τουρκία πρέπει ν` αποδείξει ότι έχει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».
Τις λεπτομέρειες αναμένουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, κάνοντας λόγο για καταρχήν σημαντική συμμαχία.
«Τα προβλήματα ασφαλείας στην αν. Μεσόγειο καλύπτονται από τοπικές συμμαχίες. Τα Εμιράτα είναι κύριος παίκτης σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος.
«Η έλλειψη πυξίδας και σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνουν την τουρκική προκλητικότητα», σχολίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, επισήμανε ότι: «Είναι μια χρήσιμη για τη χώρα πολιτική και αμυντική συμφωνία. Μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής στο μέτρο που υλοποιηθεί».
«Οι δήθεν σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν ιστορικές ευθύνες για πολέμους στην περιοχή και διατηρούν στρατηγικές σχέσεις με Τουρκία», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.
«Ο Ερντογάν συνεχίζει την πρόκλησή του. Πρέπει ως εδώ και μη παρέκει, να δώσουμε ένα μάθημα στον Ερντογάν να μη συνεχίσει την πρόκλησή του», ανέφερε ο Αντώνης Μυλωνάκης, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.
«Συζητήσαμε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ήταν μια συζήτηση ουσιαστική, εμπεριστατωμένη και αναλυτική», τόνισε η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΜεΡΑ25.
Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας τη ότι ευθύνεται για την ένταση, κι επιμένει στον άνευ όρων διάλογο. Αναφορικά με την Κύπρο, υπογραμμίζει ότι η επιμονή στην άρνηση ύπαρξης δύο κοινοτήτων στο νησί αποτελεί τη βάση του αδιεξόδου.
Η άσκηση «Αετός»
Στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, ανάμεσα από τη Ρόδο και το Καστελόριζο, πραγματοποιήθηκε η άσκηση με το στόχο των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι πάντοτε να βρίσκεται σε ετοιμότητα αντίδρασης το σύστημα Έρευνας – Διάσωσης και να δρα άμεσα εντός της περιοχής ευθύνης της χώρας μας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.
-Παράλληλα σημαντικές κινήσεις γίνονται για την αξιοποίηση των υφιστάμενων υλικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δέκα υπό-προγράμματα, αφού έχουν περάσει περίπου μια «πέτρινη» δεκαετία, αναμένοντας την ενεργοποίησή τους, έφτασαν στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.
Στη Βουλή σημαντικά προγράμματα
-Δέκα υπό-προγράμματα
-Συντήρησης- τεχνικής υποστήριξης- επαναπιστοποίησης όπλων
-Ο υπουργός και οι Αρχηγοί ενημέρωσαν την επιτροπή για ότι απαιτήθηκε.
Η υποστήριξη των πολύτιμων επιθετικών ελικοπτέρων Apache που αποτελούν «αιχμή του δόρατος» τόσο στον Έβρο όσο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Η υποστήριξη του αντιαεροπορικό σύστημα Patriot που έγιναν και βολές στο πεδίο βολής της Κρήτης αυτές τις ημέρες. Αλλά και οι S-300.
Mέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ γίνεται μια νέα προσπάθεια για να δοθεί ανάσα στα C-130, ενώ για τα συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κι άλλες «πηγές» που πιθανά να δώσουν πολύτιμη βοήθεια ώστε ν’ απογειωθούν ξανά και σε μεγάλους αριθμούς τα μεταγωγικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε και σε ερωτήματα που τέθηκαν για τα νέα μαχητικά RAFALE, λέγοντας ότι το πρώτο διάστημα του Δεκεμβρίου η συμφωνία με τη Γαλλία θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση.
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Γιώργος Σιδέρης, Νίκος Μελέτης, Αριάνα Φερεντίνου
Πηγή: ΕΡΤ
Σχόλια