«Λίγες ώρες ακόμα ανοικτές οι στρόφιγγες στους αγωγούς φ.α. αν δεν πληρώσετε με ρούβλια»
Γαλλία -Γερμανία: «Είναι εκβιασμός»
Έτσι Ελλάδα και λοιπές «μη φιλικές χώρες» πρέπει να ανοίξουν μέχρι αύριο 1 Απριλίου λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες και να πληρώνουν σε ρούβλια για την προμήθεια αερίου
«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Β.Πούτιν.
«Εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα σταματήσουν».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας είπαν ότι απορρίπτουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές αερίου σε ρούβλια και ότι οι αξιώσεις αυτές αποτελούν μη αποδεκτές παραβιάσεις των συμβάσεων, προσθέτοντας πως αυτή η κίνηση αποτελεί «εκβιασμό».
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το διάταγμα Πούτιν για τις πληρωμές σε ρούβλια και συμπλήρωσε ότι η Γερμανία έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια, μεταξύ των οποίων μια παύση της παροχής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, είπε πως η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν την απαίτηση της Ρωσίας.
Αυτή η απόφαση θα σημάνει οικονομικό κραχ, αφού το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί το 40% των ενεργειακών πόρων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Μάλιστα πριν λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ν.Πεσκόφ, ανέφερε πως «οι πληρωμές μπορούν να γίνουν μόνο σε ρούβλια… Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και την διαφορετική κατάσταση που έχει προκύψει, λόγω του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας».
Ταυτόχρονα, ο Πεσκόφ τόνιζε για άλλη μια φορά ότι «δεν υπάρχει δωρεάν αέριο» και σημείωσε ότι με τη μετάβαση στην πληρωμή σε ρούβλια, στην πραγματικότητα, η κατάσταση δεν αλλάζει.
«Η Ρωσία ήταν πάντα, παραμένει και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος πάροχος υδρογονανθράκων» επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σχόλια