6 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ Pfizer / BioNTech Covid-19

Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας, αλλά και αρκετοί άγνωστοι γύρω από αυτό το εμβόλιο κοροναϊού

 Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα δεδομένα από τις δοκιμές της Pfizer και της BioNTech δεν είναι οριστικά. Φωτογραφία: Dado Ruvić / Reuters

Ελπίζει ότι το τέλος της πανδημίας του κορανοϊού έχει πλησιάσει έχει αυξηθεί μετά την είδηση ​​ότι ένα εμβόλιο κορανοϊού βρέθηκε να είναι 90% αποτελεσματικό σε παγκόσμιες δοκιμές.

Παρόλο που υπάρχει σαφής λόγος να είμαστε αισιόδοξοι, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα δεδομένα από τις δοκιμές που διεξήγαγαν οι Pfizer και BioNTech δεν είναι οριστικά και παραμένουν πολλά άγνωστα.

Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο;

Οι εταιρείες έχουν πει ότι δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα «σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια», αλλά θα συνεχίσουν να συλλέγουν δεδομένα.

Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες - όπως πονόλαιμος ή πυρετός - που είναι αρκετά συχνές με τους εμβολιασμούς, σημείωσε ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν ολοκαίνουργιο τύπο εμβολίου - ένα που χρησιμοποιεί τεχνολογία που ονομάζεται mRNA και μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ανθρώπους - δεν είναι αδύνατο κάποιος να μπορεί να είναι αλλεργικός σε ένα συστατικό αυτού, είπε.

Μπορεί το εμβόλιο να αποτρέψει σοβαρές ασθένειες;

Η μελέτη έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύσει εάν το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από σοβαρή νόσο Covid-19, ανέφερε η Pfizer, αλλά τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το εμβόλιο σταμάτησε την κλινική συμπτωματική λοίμωξη, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ασυμπτωματική λοίμωξη», δήλωσε ο Hunter. «Αλλά ελπίζουμε να το μάθουμε καθώς προχωράμε».

Λογικά, εάν δεν μολυνθείτε τότε δεν μπορείτε να πάρετε σοβαρή ασθένεια, δήλωσε ο Δρ Alexander Edwards, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση;

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το εμβόλιο θα μπορούσε ή όχι να προστατεύσει από τη μόλυνση από κοροναϊό ή απλώς από την ανάπτυξη συμπτωμάτων μόλις μολυνθείτε.

«Αν σταματά τη μόλυνση τότε, εξ ορισμού, θα πρέπει να σταματά τη μετάδοση από το ένα άτομο στο άλλο», δήλωσε ο Hunter.

«Εάν δεν πάρετε τη μόλυνση επειδή έχετε εμβολιαστεί δεν πρόκειται να με μολύνει ούτως ή άλλως. Αλλά, εάν αυτό που παίρνετε είναι μια ασυμπτωματική λοίμωξη, εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο κινδύνου που θα μπορούσατε να με μολύνετε, αν και σχεδόν σίγουρα θα είναι πολύ χαμηλότερο από ό, τι εάν είστε πραγματικά κλινικά άρρωστος. "

Λειτουργεί το εμβόλιο με ηλικιωμένους και παιδιά;

Παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και ενήλικες ηλικίας έως 85 ετών περιλαμβάνονται στη δοκιμή, αλλά τα δεδομένα που κατανέμονται ανά ηλικία δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει, σημείωσε ο καθηγητής Beate Kampmann, από το London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Τα περισσότερα εμβόλια δεν λειτουργούν τόσο καλά σε ηλικιωμένους, όπως και στους νεότερους. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι ηλικιωμένοι δεν αυξάνουν πάντα μια αποτελεσματική ανοσοαπόκριση σε μια φυσική λοίμωξη, σημείωσε ο Hunter.

«Έτσι, δεν θα ήταν έκπληξη αν οι ηλικιωμένοι δεν ανταποκρίνονταν τόσο αποτελεσματικά όσο οι νεότεροι σε αυτό το εμβόλιο, αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δούμε τα δεδομένα.»

Γιατί δεν λειτουργεί για το 10% των ανθρώπων;

Είναι δύσκολο να πούμε γιατί το εμβόλιο δεν λειτούργησε σε αυτούς τους ασθενείς χωρίς να γνωρίζουν ποιοι ήταν, δήλωσε ο Δρ Stephen Griffin από το Πανεπιστήμιο του Λιντς.

«Το εμβόλιο θα δρα διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους. Έτσι, συχνά λαμβάνετε διαφορετικά ποσοστά ανταπόκρισης στους πληθυσμούς - θα μπορούσε να είναι ότι ήταν όλοι πιο ηλικιωμένοι ή θα μπορούσε να είναι από διαφορετικό φυλετικό υπόβαθρο ή θα μπορούσε απλώς να είναι αυτό το πράγμα λειτουργεί μόνο εννέα φορές στα 10 ". Ο Γκρίφιν είπε.

«Μέχρι να βρεις πραγματικά τα καλά δεδομένα, είναι δύσκολο να καταλάβεις ακριβώς γιατί μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται και γιατί κάποιοι δεν το κάνουν»

Πόσο διαρκεί η προστασία;

Το ποσοστό αποτελεσματικότητας 90% υπολογίστηκε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη λήψη, αλλά αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανό να αλλάξουν καθώς τα δεδομένα συλλέγονται μακροπρόθεσμα.

Γενικά, για να εξακριβωθεί πόσο διαρκεί η προστασία, θα απαιτηθούν μελέτες παρακολούθησης για την ανίχνευση των επιπέδων και των δύο τύπων ανοσοαπόκρισης - αντισώματος και κυττάρων Τ - καθώς και τυχόν επαναλαμβανόμενων κινδύνων έκθεσης, δήλωσε ο Kampmann.

Επειδή είσαι εδώ ...

... έχουμε μια μικρή εύνοια να ρωτήσουμε. Εκατομμύρια έχουν στραφεί στο Guardian για ζωτική, ανεξάρτητη, ποιοτική δημοσιογραφία σε μια ταραγμένη, δύσκολη και ιστορική 2020. Οι αναγνώστες σε 180 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μας υποστηρίζουν τώρα οικονομικά. Θα συμμετάσχετε μαζί τους;

Πιστεύουμε ότι όλοι αξίζουν πρόσβαση σε πληροφορίες που βασίζονται στην επιστήμη και την αλήθεια, και η ανάλυση βασίζεται στην εξουσία και την ακεραιότητα. Γι 'αυτό κάναμε μια διαφορετική επιλογή: να διατηρήσουμε τις αναφορές μας ανοιχτές για όλους τους αναγνώστες, ανεξάρτητα από το πού ζουν ή τι μπορούν να πληρώσουν. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι, ενωμένοι και εμπνευσμένοι να αναλάβουν ουσιαστική δράση.

Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς, ένας παγκόσμιος οργανισμός ειδήσεων που αναζητά την αλήθεια όπως ο Guardian είναι απαραίτητος. Δεν έχουμε μετόχους ή ιδιοκτήτες δισεκατομμυριούχων, που σημαίνει ότι η δημοσιογραφία μας είναι απαλλαγμένη από εμπορική και πολιτική επιρροή - αυτό μας κάνει διαφορετικούς. Όταν δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό, η ανεξαρτησία μας μας επιτρέπει να διερευνούμε άφοβα, να προκαλούμε και να εκθέτουμε εκείνους που έχουν την εξουσία.

Εν μέσω των διαφόρων τεμνόμενων κρίσεων του 2020 - από το Covid-19 έως την αστυνομική βαρβαρότητα - ο Guardian δεν έχει, και δεν πρόκειται ποτέ, να παρακάμψει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τη φήμη μας για την παραγωγή επειγουσών, ισχυρών, υψηλών επιπτώσεων αναφορών για το περιβάλλον που διαβάζονται από εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Έχουμε σημειώσει επίσης θεσμική πρόοδο, εργαζόμαστε σκληρά για να ανταποκριθούμε στις κλιματολογικές υποσχέσεις που κάναμε το 2019. Δεν λαμβάνουμε πλέον διαφημίσεις από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και πρόκειται να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030.

Αν υπήρχε ποτέ ώρα να γίνετε μέλος, είναι τώρα. Η χρηματοδότησή σας ενισχύει τη δημοσιογραφία μας, προστατεύει την ανεξαρτησία μας και διασφαλίζει ότι μπορούμε να παραμείνουμε ανοιχτοί για όλους. Μπορείτε να μας υποστηρίξετε σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς και να ενεργοποιήσετε τον πραγματικό αντίκτυπο.

πηγη https://www.theguardian.com/

 

Σχόλια

(Εδώ Κλίκ)*** Επιλέξτε αναρτήσεις ανά Εβδομάδα*** (κλίκ εδώ)

Εμφάνιση περισσότερων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ.......!!!!! ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ.....!!!!!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΑΪ TV ΣΤΟ Ε.Σ.Ρ. ΓΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΩΣ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ,,,????

Το Πεκίνο «αδειάζει» τον αεροπορικό χώρο στα Στενά- Συγκεντρώνονται δυνάμεις Ακυρώνει ή αναπροσαρμόζει πτήσεις στην περιοχή των Στενών της Ταϊβάν

Μπήκαν στις σήραγγες του Azovstal Τσετσένοι (βίντεο) «Δόθηκε εντολή να καθαριστεί πλήρως η Μαριούπολη»

Μ.Ζαχάροβα: «Εξαφανίστηκε Αμερικανός δημοσιογράφος στο Χάρκοβο επειδή αποκάλυπτε τις ωμότητες των Ουκρανών νεοναζί»

Ο Πρόξενος κ. Ανδρουλάκης δέν είδε ,καί δέν άκουσε ..Τίποτα..; ;

ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ" ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ....!!!!!

Επιστροφή