Αυστηρή προειδοποίηση Β.Πούτιν: «Η Δύση μην επιδεινώνει την κατάσταση γιατί θα νιώσει τις συνέπειες»
Παραδοχή δυτικών: «Η Ρωσία είναι ικανή για μακροχρόνιο πόλεμο»
Αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι στην Δύση θα επικρατήσει η κοινή λογική και είπε πως αν οι εταίροι επιδεινώσουν την κατάσταση θα νιώσουν οι ίδιοι τις συνέπειες που θα υποστούν.
Ο Πούτιν είπε ότι η ρωσική οικονομία θα προσαρμοσθεί στην νέα κατάσταση, εκτιμώντας ότι σήμερα ο κόσμος είναι πιο πολύπλοκος από την περίοδο του «Ψυχρού Πολέμου».
«Δεν σκοπεύουμε να απομονωθούμε», δήλωσε ο ίδιος. «Είναι αδύνατον να απομονώσουμε σοβαρά τον οποιοδήποτε στον σύγχρονο κόσμο –ειδικά μια τόσο μεγάλη χώρα όπως τη Ρωσία».
«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία προχωράει όπως έχει σχεδιασθεί»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, στο κοσμοδρόμιο «Βαστότσνι» στην ρωσική Άπω Ανατολή, ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία προχωράει όπως έχει σχεδιασθεί και ότι η Ρωσία δεν θα αποκρύψει τίποτε για την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την δημοσιοποίηση μετακίνησης πυραυλικών συστημάτων στα σύνορα με την Φινλανδία η οποία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να φέρει την Δύση στα ρωσικά σύνορα.
Αυτό όμως θα έχει συνέπειες ακόμα και “στρατιωτικές” και η σημερνή κίνηση είναι ίσως οδηγός των όσων μπορεί να δει ο κόσμος.
Σύμφωνα με ειδικούς του τομέα της άμυνας και οικονομολόγους, η Ρωσία έχει την αντοχή να διεξαγάγει έναν μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των σιτηρών που εξάγει, προσφέροντας στην Μόσχα σημαντικούς πόρους για την χρηματοδότηση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», η οποία εισέρχεται πλέον σε νέα φάση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς, αφού απέτυχαν να σπάσουν την ουκρανική άμυνα στο Κίεβο.
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η αύξηση των απωλειών από την ρωσική πλευρά και η ανάγκη αντικατάστασης των στρατιωτικών δυνάμεων στο θέατρο του πολέμου είναι πιθανόν να αποδειχθεί ότι αποτελούν πιεστικότερα προβλήματα από το οικονομικό κόστος.
Αυτό το είδος χαμηλής τεχνολογίας πολέμου μπορεί να χρηματοδοτηθεί σχεδόν ολοκληρωτικά σε ρούβλια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίζεται με την μαζική διοχέτευση στρατιωτών και βαρέως πυροβολικού στην Ουκρανία τουλάχιστον μέχρι μία περισσότερο γενικευμένη κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας», σύμφωνα με τον Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, οικονομολόγο του Peterson Institute for International Economics της Ουάσινγκτον.
Σχόλια