ΑΛΛΗ ΜΙΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ" ΓΙΟΡΤΗ ΚΛΑΠΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ...!! Από τα Καλλυντήρια και τα Πλυντήρια της Αρχαίας Αθήνας στα χριστιανικά Θεοφάνεια

 

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ. ΟΝΑΟΣ ΤΗΣ "ΠΑΡΘΕΝΩΝ" ΚΟΣΜΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ

Είναι, αμιγώς χριστιανική γιορτή τα Θεοφάνεια; Ασφαλώς και όχι. Όπως και όλες οι γιορτές της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού εν γένει έχουν την αντίστοιχη τους εορτή προερχίμενη από τούς προγόνους μας, έτσι και η σημερινή προέρχεται από τα αρχαιοελληνικά «Πλυντήρια» ή «Καλλυντήρια».
Τι ήταν στην Αρχαία Αθήνα
Τα Καλλυντήρια και τα Πλυντήρια προήλθαν από το μύθο του ότι ο Ήφαιστος ποθώντας τη Θεά Αθηνά και αφού της έφτιαξε όπλα για τον Τρωικό πόλεμο, της επιτέθηκε ζητώντας ερωτικά ανταλλάγματα για τον κόπο του. Δεν έγινε κατορθωτό να τη βιάσει αλλά κατάφερε να εκσπερματίσει στο μηρό της. Τότε η Αθηνά με ένα κομμάτι μαλλί σκούπισε το μηρό της και από τότε η πρώτη ιέρεια της Αθήνας η Άγλαυρος ήταν επιφορτισμένη να πλένει και να στολίζει το άγαλμα της θεάς Αθηνάς και τα ρούχα αυτής κάθε χρόνο.

Με το θάνατο, όμως, της Αγλαύρου η οποία αυτοκτόνησε λόγω του γεγονότος ότι κάποιος όφειλε να θυσιαστεί για να εμποδιστεί ξένος στρατός να κυριεύσει την Αθήνα, τα ρούχα της Θεάς είχαν μείνει άπλυτα για ένα χρόνο.
Έτσι τα Καλλυντήρια και τα Πλυντήρια τελούνταν προς ανάμνηση του γεγονότος, και τόσο το ξόανο της Αθηνάς όσο και τα ρούχα που το έντυναν έπρεπε να πλυθούν και να καθαριστούν.
Και οι δύο γιορτές είχαν ως σκοπό τον καθαρισμό του ιερού και του ξόανου της θεάς. Τα Πλυντήρια αφορούσαν στον καθαρισμό του αγάλματος και του ιερού και της Αθηνάς και τα Καλλυντήρια στον καλλωπισμό του.
Πάντοτε θά Τιμούμε,καί θά Γιορτάζουμε τούς `Ελληνες Θεούς μας.

Κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι τα Καλλυντήρια ήταν η προπαρασκευαστική γιορτή του καθαρισμού του ιερού της Αθηνάς στην Ακρόπολη, και ως τέτοια προηγείτο, τα δε Πλυντήρια ήταν η τελετή του λουτρού του ξόανου της θεάς.
Κατ’ αρχάς καθαρίζονταν και εξαγνίζονταν ο ναός της Αθηνάς, στην Ακροπόλη από τις παρθένες ιέρειες του ναού και οι οποίες ονομάζονταν «λουτρίδες» και «πλυντρίδες», αλλά και μία ακόμη η οποία λεγόταν «κατανίπτης», επιφορτισμένη ειδικά να επιμελείται του αγάλματος της θεάς.
Η προπαρασκευαστική αυτή εργασία αποτελούσε την εορτή των Καλλυντηρίων.
   Καί σήμερα τιμούμε καί γιορτάζουμε τήν Ελλην΄δα Θεά μας. 
Έπειτα άρχιζε η μεγάλη ήμερα των Πλυντηρίων όπου συμμετείχαν οι «Πραξιεργίδες», οι οποίες ήταν υπεύθυνες να ετοιμάζουν το άγαλμα για το λουτρό, βγάζοντας από αυτό τα ενδύματα και τα κοσμήματα του και καλύπτοντάς το με πέπλα. Μετά το λουτρό το στόλιζαν και πάλι όπως και πριν ενώ άρχιζε η πομπή, υπό την εποπτεία των «νομοφυλάκων» όπου το άγαλμα μεταφερόταν προς τη θάλασσα του Φαλήρου, για να βαπτιστεί εντός της θάλασσας πριν εμφανιστεί και πάλι στην Ακρόπολη (δηλαδή: να γίνει η Θεοφάνεια: εμφάνιση της Θεάς Αθηνάς).

Του Αντρέα Πολυκάρπου 

Σχόλια

(Εδώ Κλίκ)*** Επιλέξτε αναρτήσεις ανά Εβδομάδα*** (κλίκ εδώ)

Εμφάνιση περισσότερων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ.......!!!!! ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ.....!!!!!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΑΪ TV ΣΤΟ Ε.Σ.Ρ. ΓΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΩΣ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ,,,????

Το Πεκίνο «αδειάζει» τον αεροπορικό χώρο στα Στενά- Συγκεντρώνονται δυνάμεις Ακυρώνει ή αναπροσαρμόζει πτήσεις στην περιοχή των Στενών της Ταϊβάν

Μπήκαν στις σήραγγες του Azovstal Τσετσένοι (βίντεο) «Δόθηκε εντολή να καθαριστεί πλήρως η Μαριούπολη»

Μ.Ζαχάροβα: «Εξαφανίστηκε Αμερικανός δημοσιογράφος στο Χάρκοβο επειδή αποκάλυπτε τις ωμότητες των Ουκρανών νεοναζί»

Ο Πρόξενος κ. Ανδρουλάκης δέν είδε ,καί δέν άκουσε ..Τίποτα..; ;

ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ" ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ....!!!!!

Επιστροφή